Den livsviktiga skogen

Blandskog i Harkerudssjöns naturreservat. Foto: Ilona Huss Walin

Idag är kalavverkning den dominerande metoden för skogsbruk i Sverige. Det har omvandlat vår natur i grunden och lett till en kris för skogens biologiska mångfald. Nu har Naturskyddsföreningen avslutat Skogsdagarna, en vecka där vi har njutit av en fantastisk del av naturen som inte får försvinna.

Kalhyggen förstör många växt- och djurarters livsmiljöer. Trots det är det bara några få procent av skogen som brukas med andra metoder. Nya skogsplanteringar saknar den naturliga variationen av arter som finns i naturskogarna, vilket gör dem mer sårbara inför klimatförändringarnas konsekvenser. Variationsrika skogar med stor biologisk mångfald är grunden för att vår natur ska fungera.
”För att vi ska ha artrika skogar kvar att njuta av måste Sveriges politiker inse allvaret i krisen för den biologiska mångfalden och fatta beslut som leder till en omställning av skogsbruket. Tack vare alla arter i skogen får vi rent vatten och ren luft att andas, och politikerna måste skydda den biologiska mångfalden så att vi inte förlorar alla värden som den ger oss” säger Ilona Huss Walin
Under Skogsdagarna, som gick av stapeln den 19–29 september, anordnade Naturskyddsföreningen massor av aktiviteter runt om i landet för dig som vill uppleva och upptäcka skogen och allt den har att erbjuda. Naturskyddsföreningen i Göteborg bjöd in till många aktiviteter under veckan. Bland annat Skräpplockning i Lärjeån, filmvisning Sjumilarskogen i Lerum och skogsvandring i Änggårdsbergen för att lära känna skogen.
”Skogen är en viktig och fantastisk del av vår natur som vi inte kan ta för givet, och mycket mer skog behöver skyddas. Samtidigt måste skogsbruket börja värna livet i skogen och anpassa sin verksamhet efter de gränser som naturen sätter. Det är inte omöjligt och enligt gällande lagstiftning och vanliga certifieringar är de redan förpliktigande att göra det. En potentiell lösning är ett naturnära skogsbruk, där skogsbruksmetoderna anpassas efter skogens och ekosystemens förutsättningar, men även detta löser inte alla problem. Vi behöver också skydda mer skog strikt och permanent, annars gynnar vi mest de arter som är snabbspridda och har låga krav på sin livsmiljö medans specialister och känsliga arter dör ut” säger Robin Karlsson.
Robin Karlsson, Skogsgruppen, Naturskyddsföreningen i Göteborg
Ilona Huss Walin, Skogsgruppen, Naturskyddsföreningen i Göteborg

Mossa i Harkerudssjöns naturreservat. Foto: Ilona Huss Walin

Mossa i Harkerudssjöns naturreservat. Foto: Ilona Huss Walin