Ängsgruppen

Ängsgruppen, eller Skändlagruppen har funnits i många olika skepnader under de cirka 30 år som den funnits. Gruppen har hela tiden vårdat och skött ängen i Skändla by genom att faga den på våren. Fagningen innebär att man helt enkelt städar ängen från kvistar, grenar eller annat som inte ska finnas på en äng. Inte bara för att det ska vara snyggt utan framförallt för att det ska vara enkelt och bra att senare på hösten slå ängen med lie utan större problem.

DSC_0624

Det här arbetet innebär i sin tur att den flora som finns på ängen fortfarande finns. Många sällsynta växter trivs fortfarande på grund av att skötseln fortfarande pågår. De flesta växter på en äng fortsätter inte trivas om inte ängen just hävdas, sköts. Om gräset skulle stå kvar blir det för mycket näring kvar och då försvinner många gamla växtarter pga ”övergödning” som naturen själv då gör. Därför körs också gräset bort efter slåttern men förhoppningsvis har blommorna hunnit sprida sina frön innan dess.

Det här arbetet har som sagt pågått länge men på senare år har det blivit svårare att mobilisera folk till både fagning och slåtter. Vi är fortfarande kanske ett tiotal personer som har kontakt med varandra och en del av oss diskuterade en spännande fråga på senaste slåttern…

Välkomna framöver hälsar

Aktuellt för ängsgruppen

Vi kör repris på en uppskattad och efterfrågad kurs- LÄR DIG SLÅ MED KNACKELIE !!!

Vi kan med glädje återigen erbjuda Naturskyddsföreningens medlemmar att vara med på liekurs i Botaniska Trädgården den 3 juni 2018.

Kursledare är som vanligt LieMats Rosengren från Hornborgasjöns strand. LieMats är numera den kanske mest erfarne instruktören i Norden efter att ha haft kurser både i Sverige, Norge och Danmark.Vi har samarbetat två år tidigare med mycket bra betyg från deltagarna.

Ängsgruppens syfte är förstås att erbjuda fler glädjen att slå med lie OCH att bli en i gänget som tillsammans sköter Göteborgskretsens ”egen” äng i Skändla by. Vi fagar, eller städar, den varje vår nån gång i april/maj och slår den i juli/augusti. Vi brukar vara ett femtontal personer som gjort det de sista åren och det finns plats för fler……

Förhoppningsvis kommer vi kunna sköta fler ängar i närheten, som tex i Botaniska Trädgården och i Slottsskogen. Det rör sig så sakta på båda ställena och de behöver stöd om vi kommer loss med anläggandet av ängar där……

Kursen kräver inga som helst förkunskaper- ditt intresse och vilja räcker långt och kanske går du hem med ett leende på läpparna och längtar efter fler tillfällen att slå med lien. Vi brukar säga att det är starkt beroendeframkallande.

Vi träffas runt 9 på morgonen den 3/6 i Botaniska Trädgården. Föreningen står för nån matig macka och dryck under dagen och vi brukar hålla på till ca 16.00 . Du behöver stadiga grejer på fötterna, kanske regnrock och lediga kläder. LieMats kommer gå igenom allt du kan behöva både i teori och praktik.

Kursen kommer kosta dig 1000:-  , MEN , om du deltar i fagning och/eller slåtter på Skändla äng får du tillbaka 250:- per tillfälle. Det betyder att du ”egentligen” bara behöver betala 500:- för kursen. Inbjudan till fagning och slåtter kommer snart och deltar du redan nu i april/maj får du räkna av 250:-. Så här gör vi för att det har visat sig vara för lätt att lova att man ska vara med och sedan inte levt upp till löftet…..

Hoppas du lockas av chansen att göra nåt som inte så många längre kan och som är ett ”måste” om vi ska kunna hävda de ängar som fortfarande finns….

VÄLKOMMEN med din anmälan till Anders Ridderström, ansvarig för Ängsgruppen i Göteborgskretsen.

Mejla frågor eller anmälan till  riddarn5306@gmail.com eller ring 0730-47 11 21

 

 

 

Kontaktuppgifter till ängsgruppen:

Anders Ridderström
riddarn5306@gmail.com eller 0730-47 11 21