Havsgruppen

Havsgruppen i Göteborg består av människor som är intresserade av havet och dess ekologi. En del är biologer medan andra tillför andra kunskaper. Gemensamt har vi en stor resurs i erfarenheter av att undersöka, engagera och förmedla kunskaper.

Vi drivs av en stor nyfikenhet av att ta reda på hur haven och kuststräckorna mår och hitta sätt att förmedla behovet av att följa upp forskning och internationellt samarbete om hav och miljö. Syftet är att skapa intresse, bjuda in deltagare och förmedla kunskap och resultat av våra aktiviteter för att göra havet mer synligt.

Havsgruppen fick en nystart i januari och vi har redan flera projekt igång.

Vårt Västerhav och världshavens dag 8e juni

Under våren har vi ett program som erbjuder förmedling av kunskap på ett informativt sätt med ett kreativt skapande för att utforska havet från olika aspekter.

28/5 Sam Dupont, What is ocean acidification? What shall you care about it? And what can we do?, Göteborgs Naturhistoriska museum, kl. 13.00 Obs! på engelska. Här kan du läsa mer. 
Länk till Facebook evenemang. Bjud gärna in era vänner!

8/6 Världshavsdagen utanför Sjöfartsmuseet Akvariet, från kl. 12.00 till ca 19.00. Här kan du läsa vårt detaljerade program för dagen.

Hoppas du vill vara med!

Dansholmen – vi följer löpande utvecklingen av strand- och vattenmiljön kring Dansholmen söder om Fiskebäcks hamn. I första skedet identifierar vi arter och under tiden fördjupar vi oss i de sammanhang som berör vattnet och kuststräckan där Dansholmen ligger. Följ Havsgruppen Väst på Fb.

Bokcirkeln – vi diskuterar aktuell litteratur om havet och miljöfrågor för att öka vår kunskap om forskningsresultat och behov av handling

I Brännös vatten – med fokus på vad som händer i vattnen i skärgården med snorkling och undervattensfotografi.

Kontakt

Vill du gå med i Havsgruppen eller har frågor om våra aktiviteter, hör av dig på:

havsgruppenvast@gmail.com

Följ oss på Fb – Havsgruppen Väst


Aktuellt


Världshavsdagen 8 juni 2023

Vårt västerhav

Vi är alla beroende av ett friskt hav. För att stödja en hållbar utveckling av våra hav och uppmärksamma havens betydelse inrättade FN 1992 Världshavsdagen den 8 juni.

I vår anordnar Naturskyddsföreningen i Göteborg ett program på temat Vårt Västerhav för att visa hur vi människor är beroende av ett friskt hav, och hur vi oavsett plats förenas genom vår koppling till världshaven.

Genom att vi engagerar oss lokalt och samarbetar globalt med andra organisationer, försöker vi göra en positiv skillnad för den blå planeten. Vi hoppas att Du ansluter och hjälper till att ge havet, och dess ganska tystlåtna djur och växter, en stark röst!

Arrangeras av Havsgruppen, Naturskyddsföreningen Göteborg
tillsammans med Sjöfartsmuseet akvariet och Göteborgs naturhistoriska museum.

Föreläsningar

Torsdag 27 april, kl. 18.00
Hanna Sallén Lennerthson, marinbiolog & undervattensfotograf.

Hanna visar sina fotografier från vår marina närmiljö och vad som döljer sig bland tång och alger, hur årstidens växlingar påverkar vad vi ser och vilka arter som är beroende av dessa unika miljöer.

Plats: Sjöfartsmuseet Akvariet, Karl Johansgatan 1-3.
Gratis föredrag men museikort/aktuell dagsbiljett gäller

Söndag 28 maj, kl. 13.00
Sam Dupont, marinbiolog & expert på försurning av marina ekosystem, Göteborgs Universitet
Gratis föredrag. Obs! på engelska.

Humanity depends on the ocean for their survival. Recently, scientists realised that as a consequence of the increase of carbon dioxide, the ocean is now more acid. We will discuss the imapct of acidification on marine species, ecosystems and what we can do about it.

Plats: Göteborgs naturhistoriska museum, Museivägen 10

Havsgruppens tidigare projekt i kronologisk ordning

Kick-off på Koster

En helg i augusti besökte en del av Havsnätverket Väst Kosteröarna och Kosterhavets nationalpark för att inspireras och tagga inför hösten. Vi fascinerades av livet under och över ytan, upptäckte fina Naturum, testade snorkelleden och plockade skräp. Solen sken och solstrålarna spelade i tången. Vattnet var klart och kyligt. Men vad gör det att frysa lite när en träffat på vackra alger i brunt, grönt och rött, krabbtaskor, stensnultror, tångspigg, strandsnäckor, minitorsk och sjöstjärnor? Vi hade en fantastisk helg och har återigen blivit påminda om att det finns så mycket vi måste vara rädda om och kämpa för.

 

Temadag: Klimatsmart på menyn!

Lördagen 18:e november är Havsnätverket Väst med och anordnar en temadag om kopplingen mellan vår mat och klimatförändringarna på Göteborgs Naturhistoriska museum. Vad betyder miljömärkningarna egentligen? Vad finns det för klimatsmarta lösningar? Det är några av de frågor som vi vill försöka besvara. Under dagen kommer det också bjudas på klimatsmart provsmak, samtal med representanter för innovativa, klimatsmarta produkter och företag samt utställningar om olika typer av livsmedel och miljömärkningar.

Från kl. 12:00 till ca kl. 15:00 så kommer det att vara föredrag, samtal och provsmakningar! Det är ingen avgift utöver entréavgift och det krävs ingen förbokning.

Föredrag: Hur klimatsmart är fisken? Olika typ av sjömat har olika klimatbelastning beroende på fångstmetod – vad ska en välja? Och hur fungerar egentligen KRAV-certifiering av fisk?
Föredragshållare: Kristina Bergman från RISE, Research Institutes of Sweden, kl. 12-12.50.

Föredrag: Maten och klimatet – hur kostval och lantbruk påverkar miljön. Om förhållandet mellan mat, lantbruk och klimat. Vi diskuterar begreppet ”klimatbokföring” och hur en navigerar mellan motstridiga budskap i klimat- och livsmedelsdebatten.

Föredragshållare: Rasmus Einarsson, forskare på Chalmers inom lantbruk och miljöproblem, kl. 13.00-13.50.

Föredrag: Akvaponik – ett sätt att rädda haven? Att odla fisk och grönsaker i gemensamma system på land minskar näringsläckage och utsläpp. Det sparar både på land, vattendrag och hav från den negativa påverkan odlingar kan ha.

Föredragshållare: Niklas Wennberg, Stadsjord, kl. 14-14.50.

Rådslag med tema biologisk mångfald

Den 6 oktober så kommer Havsnätverket Väst, Kattegatts kustvattenråd och Vattenrådet för Bohuskusten, att anordna ett rådslag med tema biologisk mångfald för vattenrådens medlemmar. Deltagarna kommer att vara personer, företag eller organisationer som på olika sätt har intresse i västkustens vatten; allt ifrån handläggare på länsstyrelsen och kommuner, till lokala företag, organisationer, och yrkeskårer. Syftet är att under en dag diskutera vikten av biologisk mångfald i våra havsmiljöer, med målet att få fram åtgärder som de olika deltagarna och aktörerna kan jobba med på lokal eller regional nivå. Rådslaget kommer att vara i Göteborg, och är gratis får vattenrådens medlemmar.

Under dagen så kommer olika experter att presenterar några problemområden eller åtgärder som påverkar den biologiska mångfalden på den svenska västkusten. Kopplat till varje programpunkt så kommer det att vara en efterföljande diskussion för att få fram förslag på sätt att jobba med de här problemområdena inom vattenråden.

Mer information kommer när programmet är spikat, så håll ögonen öppna.

Äventyr i akvariet

Söndagen den 5 november kl. 12:00-16:00 så kommer Havsnätverket Väst att vara på Sjöfartsmuseet akvariet i Göteborg. Där kommer det att finnas möjlighet att träffa räkan, havsborstmasken och flera andra av havets invånare. Följ med på äventyr för hela familjen och snacka havsfrågor med oss i Havsnätverket Väst!

För mer information se vårt event på Facebook


Tidigare projekt


 

Kickoff för Hav och Vattengruppen i Norrbottens län

Den första helgen i juni så var Amanda och Hanna från Havsnätverket Väst på besök i Luleå, för att vara med vid uppstarten av en Hav och Vattengrupp i Norrbottens län. Det var en rolig och givande helg, fullspäckad av naturupplevelser, nya möten och långa tågresor. Så här skrev Hav och Vattengruppen i Norrbottens län om helgen:

”Den 3 juni hade Hav och Vattengruppen i Norrbottens län sin första träff, i samarbete med Studiefrämjandet Norrbotten. Målet var att inspireras av våra gäster och varandra och vilken fantastisk dag det blev!”

Flodpärlmusslan kan bli över 100 år gammal och den är en indikator på ett rent och ostört ekosystem.

Vi började dagen med att gemensamt åka ut Vitåskolan där vi välkomnades av Olle Andersson och Tommy Sjölund som tog oss ut till flodpärlmusslans bäck. Musslan som är en rödlistad art och direkt påverkad av skogsavverkning, jordbruk samt vattenhinder och försurningar. Hittar man flodpärlmusslan vet man med säkerhet att vattnet är rent och de ekologiska samspelen mellan arter existerar ostört. Efter exkursionen stannade vi till i skogen och åt lunch tillsammans och fick chansen att ställa frågor till Tommy och Olle.

Sedan fortsatte vi dagen inomhus i IOGT-NTOs lokaler i Luleå där Hanna Sallén Lennerthson och Amanda Nylund från Havsnätverket Väst inspirerade med deras engagemang. Vi fick bland annat tips på hur vi enkelt kan göra mycket, hur ett nätverk fungerar, vad deras roll i föreningen är och hur de har jobbat hittills. Mycket inspirerande och vi ser fram emot att få konkretisera deras tips, råd och erfarenheter i vårt eget framtida arbete!

Amanda och Hanna presenterar Havsnätverket Västs verksamhet och ger tips på olika sätt att genomföra projekt och goda råd för att behålla engagemanget i gruppen.

Efter en fikapaus tog Mia Svedäng vid och berättade om det nystartade projektet Viva Vatten som vill uppmärksamma vattenmiljöfrågor i badvikar, sjöar och vattendrag. Mia berättade om olika lokala, småskaliga åtgärder för att förbättra vattenmiljön och öka den biologiska mångfalden. Vi fick med oss många handfasta och konkreta förslag och instruktioner på hur vi kan arbeta inom gruppen och vilka insatser vi kan göra.

Amanda och Hanna tog sedan över igen med en workshop för att få fram konkreta förslag på vad vi i gruppen ska arbeta med. Johanna och Sanna, ansvariga för Hav och Vattengruppen i Norrbottens län, följde upp med en workshop som fokuserade på den individuella nivån i gruppen -vilka är vi, vad vill vi jobba med och vad är våra kompetenser? Det visade sig vara en helt fantastiskt kompetent och driven grupp som är taggade för att sätta igång. Så fyllda med inspiration, kunskap och glädje sa vi på återseende efter sommaren. Så spännande!

Vill ni hålla er uppdaterade om gruppens arbete kan ni följa oss på Facebook.

Det hanns även med ett besök till Storforsen, där vårfloden var i full gång. Med forsande brusande i bakgrunden var det inte så konstigt att vi pratade mycket om hur viktigt det är att ha ett helhetsgrepp när det gäller vattenfrågor och att förvaltning måste ske från källa till hav.

 

Havsnätverket Väst på The Tall Ships Races i Halmstad

Första helgen i juli så kom The Tall Ships Races till Halmstad, och Havsnätverket väst var där och informerade om skräp i havet och havsfrågor i allmänhet. Vi delade tält med bland annat Kattegatts kustvattenråd, som även hjälpte till under äventyret. Det var mycket folk och många glada barn som kommer att ägna sommaren åt att plocka skräp på stranden (hoppas vi!).

Havsnätverket väst

 

Havsfokus på GreenhackGBG

Havet är mystiskt och komplext system.

Den 9:e augusti var vi med på GreenhackGBG:s blogg om hållbarhet där vi presenterade Havsnätverket Väst för en (hoppas vi) ny publik: Vi är nätverket som vill rädda Västerhavet!

Vi presenterade vårt nätverk och frågor som vi jobbar med just nu, som plast i haven, bottentrålning och ålgräsängar. Vi gav också en mängd tips om hur du som privatperson kan vara med och hjälpa haven i ditt vardagsliv, samt tips om spännande rapporter med havsrelaterade frågor som Naturskyddsföreningen utgivit.

Läs hela blogginlägget här.

 

 

Västerhavsveckan 5–13 augusti, 2017

I år var Havsnätverket Väst med vid Naturum på Koster för själva invigningen av Västerhavsveckan. Med oss var även Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén, som var med under en intressant paneldiskussion precis efter invigningen.

Karin Lexén under paneldebatten

Vår utställning om marint skräp

På plats hade vi vår utställning om marint skräp som visar de olika effekterna av plast och andra farliga ämnen i havet. Vi hade också ett äventyr för barn, där de fick följa med vår dykare Hanna runt Naturum och rensa havet från skräp. De fick träffa olika varelser i havet som behövde hjälp med att lösa olika uppgifter för att till slut leda dem vidare till det marina skräpet som skulle städas bort! Vi hade fantastiskt väder och en härlig dag, som självklart avslutades med ett härligt bad och skräpstädning.

Utöver vårt deltagande vid invigningen av västerhavsveckan på Koster så hade vi även en stående utställning i Nordstan i Göteborg. Under besöket på Koster låg vårt fokus på marint skräp men utställningen i Nordstan handlade om bottentrålning. Vi har en utställning bestående av 5 st stora planscher som i korthet illustrerar problemen med bottentrålning, vilka arter som drabbas av metoden samt vad man som konsument kan göra för val för att undvika att köpa bottentrålad fisk eller skaldjur.

Våra fina informationsplanscher om bottentrålning som hängt i Nordstan under Västerhavsveckan

Jenny Lindström berättar om mareld

Under tisdagen fanns vi även på plats i Nordstan för att kunna sprida information, ta del i samtal, svara på frågor och

försöka hitta fler medlemmar till Naturskyddsföreningen och Havsnätverket Väst. Med oss hade vi även Jenny Lindström som forskar om bioluminiscenta plankton, vilket innefattar de organismer som skapar mareld. I ett mörklagt rum kunde besökarna få se burkar fyllda med vatten plötsligt lysa upp i mörkret när Jenny knackade lite lätt på burken. Vi hade även ett äventyr för barn där de tillsammans med torsken fick gå på rundtur på havsbottnen och försöka hitta andra djur som skulle kunna tänka sig att flytta med torsken, som blivit alldeles ensam kvar efter att bottentrålen svept förbi.

Torsken och barnen hjälper räkan att hitta sitt busskort

Nästa år firar Västerhavsveckan 10-års jubileum, hoppas att vi ses då!

Vi ses väl under Västerhavsveckan nästa år?!

 

Seminarieserie ”Havets möjligheter”

En temaserie med seminarier i fyra delar. På torsdagskvällar, en gång i månaden, under våren 2017 öppnar Göteborgs Naturhistoriska museum upp sina dörrar för den havsintresserade allmänheten.

Källa: catxalot.se

Havsnätverket Väst har bjudit in föreläsare till att tala om att hållbart bruka havets alla möjligheter. Föreläsningarna har behandlat olika aspekter av temat där Anita Tullrot från Kosterhavets nationalpark talade om havsmiljöns egenvärde och deras arbete i nationalparken. Catxalot gav en fullsatt föreläsningssal på Naturhistoriska information om var man hittar ätbar tång, hur man kan tillaga den och lämnade nog ingen oinspirerad i sitt föredrag om tång som superfood. Olle Stenberg från Marin biogas berättade om odling av sjöpungar som förnyelsebar energi, vilket dessutom skapar ekologiskt gödsel.

 

Vågenergi. Föreläsare Jens Engström från Uppsala universitet.

Den avslutande föreläsningen av Jens Engström från Uppsala universitet berättade om jakten på hållbar energi och hans forskargrupps arbete med vågenergi.

Förutom spännande föreläsningar om havet har vi diskussion och mingel med ekologiskt fika efter föreläsningarna, ett populärt inslag!

 

Medverkan vid det rikstäckande Havsnätverkets nätverksträff

Nätverksträffen, rikstäckande Havsnätverket.

Medan halva HavVäst var på tångföreläsning i Göteborg, spenderade andra halvan dagen i Stockholm på nätverksträffen med det rikstäckande Havsnätverket.

Här vred och vände vi på bottentrålningsfrågan, diskuterade framtidens hållbara fiske samt Naturskyddsföreningens arbete med småskaligt fiske längs Afrikas kust.

Ni har väl läst rapporten ”Fiska för framtiden”?

 

Temahelg om bottentrålning

Föreläsning om bottentrålning.

I mars, våren 2017 har Havsnätverket Väst anordnat en temahelg om bottentrålning. Genom föredrag, samtal, äventyr för barnen och en utställning som tagits fram i samarbete med studiefrämjandet tittar vi närmare på vad som händer i havet när vi bottentrålar. Vi lär oss våra vanligaste bottentrålade fiskar och skaldjur, pratar om andra fiskemetoder, miljömärkning, vilka djur som lever på havsbottnen och mycket mer.

Programmet under helgen bestod av föredrag av fysisk oceanograf och forskare Torsten Linders – Bottentrålning och uppvirvlat sediment”, äventyr för barnen där en torsk visar på effekterna av bottentrålning, föredraget Koraller och trålning, en dålig mix!” Dessutom föreläste Andreas Emanuelsson om sin videokartering i Kattegatt – Bland trålspår och koralldjur, Matz Berggren forskare vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs Universitet föreläste om Räkfiske med bur och det var en uppskattad helg om bottentrålning och framtidens fiske.

 

Temahelg om marint skräp

Havssköldpaddan och räkan fick hjälp av barnen under Skräpäventyret.

Temaveckan om marint skräp skapade tankar om att ta tillvara på skräpet och se till att det inte hamnar i naturen och havet. Under Göteborgs Stads satsning mot skräp i naturen fanns Havsnätverket Väst på plats på Naturhistoriska med en nyframtagen utställning om marin nedskräpning! Här spreds information om vad som hittas under ytan, hur det hamnar där, vad problemet med skräp i haven egentligen är, samt den kanske viktigaste frågan: Vad kan vi göra åt problemet? Havsnätverket fanns på plats för att svara på frågor om vår verksamhet, och pratade gärna marin nedskräpning och andra havsrelaterade frågor med allmänheten.

Utställningen om marint skräp stod på Göteborgs Naturhistoriska museum under hela påsklovsveckan.

Dessutom arrangerade nätverket ett skräpäventyr för barnen där deltagarna fick hjälpa pirater att lista ut varför räkan hade ont i magen och vad sköldpaddan blivit intrasslad i.

 

Utflykt till Vrångö

Lördagen den 17e juni samlades havsnätverkare och intresserade medlemmar från Naturskyddsföreningen för en tur ut till Vrångö i Göteborgs södra skärgård för att upptäcka det marina livet vid stranden! I gassande sol och på varma klippor hittade vi räkor, krabbor, maneter, snäckor och musslor av olika färg och form. Det grillades och pratades algtillagning, och en tipspromenadsrunda med Catxalot:s fina Tångguide som pris fick avsluta en härlig utflykt!

Havet genom en vattenkikare!

Sockertång (Saccharina latissima) på tork i solen.

Full aktivitet i vattenbrynet!

 

2016

 

Seminarieserie hösten 2016 – Vem bestämmer över havet?

Under hösten anordnar Havsnätverket Väst och Göteborgs Naturhistoriska Museum en seminarieserie som på olika sätt kommer att besvara frågan Vem bestämmer över havet? Under tre torsdagskvällar får vi träffa tre forskare som berättar om vad de jobbar med, och varför deras uppdrag är så viktiga. Föredragen börjar kl. 18:00 och håller på ca 45 minuter med möjlighet till frågor efteråt. Efter föredragen säljs ekologiskt fika och det finns chans att stanna kvar en stund och att ställa fler frågor till forskarna och att få veta mer om Havsnätverket Väst.

Fisk på torra land: ett makroekologiskt perspektiv 15/9

Andrea Belgrano, docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet på Institutionen för akvatiska resurser och Havsfiskelaboratoriet Lysekil, samt på Havsmiljöinstitutet, Göteborg.

belgrano_pictureMarin makroekologi försöker beskriva de komplexa samspel som finns i havet, för att kunna ta fram råd om hållbara sätt att bedriva till exempel fiske och miljöförvaltning. Men hur går det egentligen till och varför är det så viktigt att bry sig om hur havet (ut)nyttjas?

Andrea Belgranos aktuella forskning rör tillämpning av makroekologiska koncept, näringsvävsdynamik, och komplexa systemteorier i marina system och fiskeriförvaltning, för att förstå de underliggande generella regler som styr ekosystemdynamik och biodiversitet över rumsliga och temporära skalor. Forskningen innefattar effekter av variationer i klimat och länken mellan motståndskraften i marina ekosystems och marina ekosystemtjänster.

Skit i havet! Vem har ansvar? 6/10

Lena Gipperth är professor i miljörätt vid Juridiska institutionen på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Hon är också föreståndare för Centrum för hav och samhälle på Göteborgs universitet.

Regler om vem som har rätt att använda havet och dess resurser har historiskt skapats vart efter olika konflikter och problem uppkommit. Idag finns ett komplext regelverk på olika nivåer och inom en rad områden, men trots alla regler har vi mängder med plast i havet, övergödning, kraftigt minskade ålgräsängar och vi har långt kvar till att nå målsättningen om ett rent hav. Vem har då ansvar för detta? Och vem kan ta ansvar?

Hur delar vi på havet? 27/10

Andrea Morf är miljövetare och doktor i humanekologi. Hon bor vid och jobbar med havet, kring frågor om hållbar havs- och kustplanering, på Nordregio och Havsmiljöinstitutets kansli, Göteborgs universitet

img_6556Havet kan tyckas oändligt, men det finns en växande konkurrens om dess utrymme och resurser. Detta kan leda till olika miljö- och samhällsproblem, inklusive konflikter mellan individer, företag och stater. Havsplanering är ett sätt att samordna användandet av havets utrymme, men det har aldrig tidigare använts i denna skala. Vem bestämmer hur havsytan fördelas? Vad är viktigt för en fungerande samordning och var kommer jag som individ in? Baserat på konkreta exempel från den pågående havsplaneringen kommer vi att ta oss hela vägen från individen till det övergripande och tillbaka igen.

 

Västerhavsveckan 2016

I augusti arrangerades Västerhavsveckan för åttonde gången och Havsnätverket Väst var i Nordstan med ett skräpäventyr där barnen fick följa med en dykare på äventyr under vattenytan. Under äventyret fick de bland annat träffa en räka med ont i magen och hjälpa en sköldpadda loss ur ett fiskenät. Under veckan fanns också möjlighet

att rösta på sin favoritbild i fototävlingen “Skräpet under ytan” där vinnarbilden nu under hösten kan ses hänga på Maritiman. Havsnätverket Västs marinkemist Astrid höll även flera föredrag om mikroplaster. Många intresserade människor kom också förbi för att prata om allt från båtbottenfärger och plast i havet till det mesta som rör hav och kust.

 

Samarbete med Maritiman

Under 2016 har Havsnätverket Väst samarbetat med Maritiman för att ta fram en utställning om plast i havet. Resultatet blev ett fint utställningstorn med information om hur det marina skräpet hamnar i havet och varför det är ett stort problem globalt och på svenska västkusten. Maritiman fick även besök av dykaren, piraten, sköldpaddan och räkan, som haft äventyr för barn och lärt dem om hur de kan hjälpa till att minska skräpet i havet. De var även med när vi hängde upp vinnarbilden från fototävlingen “Skräpet under ytan” (vinnarfotograf: Martin Sommer).

 

Go to Sea 2016

Under Go to Sea 2016 besökte vi Stadsbiblioteket och pratade om ett mycket aktuellt problem – plast i havet. För en fullsatt föreläsningstrappa  berättade Astrid Hylén om stort skräp, mikroplaster och allt däremellan.


Seminarieserie hösten 2015

DSC_5265_lr

Havsnätverket Väst och Göteborgs Naturhistoriska Museum anordnade en två seminarier om polarforskning – ett spännande och utmanande arbete.

  • Expedition till Antarktis flytande glaciärer
    Ola Kalén, doktorand i oceanografi vid instutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet
  • Norra ishavet – ett hav i förändring
    Göran Björk, professor i oceanografi vid instutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet

Västerhavsveckan 2015

Under Västerhavsveckan 2015 hakade Havsnätverket Väst på Naturskyddsföreningens Handla miljövänligt-kansli som ordnade en elbåtmotorturné längs kusten. Vi snackade elmotorer och visade vilka fördelar som finns med att skippa bensinen under båtturen.

Go to Sea 2015

Havsförsurningen var vårt tema även under Go to Sea 2015. Med oss hade vi ett föredrag och – naturligtvis – vårt mycket uppskattade försurningsexperiment! Läs mer om havsförsurning i ett inlägg vi skrev.

 


Västerhavsveckan 2014

Under Västerhavsveckan 2014 var Havsnätverket Väst på plats och pratade om havsförsurning. Med oss hade vi tre nyskapade affischer och en experimentverkstad.

Onsdagen den 6:e augusti hade vi extra fullt upp i Nordstan då temat för hela utställningen var havsförsurning. Förutom våra dagliga aktiviteter hördes föredrag av Astrid Hylén från Havsnätverket Väst och Sam Dupont från Göteborgs Universitet, som kommit på vår inbjudan.

 

Seminarieserie våren 2014

Seminarie HavVäst

Havsnätverket Väst och Göteborgs Naturhistoriska Museum anordnade en seminarieserie i tre delar om människan och havet. Vi fick en fördjupning i hur våra fritidsaktiviteter påverkar havsmiljön och hur vi på ett hållbart sätt kan njuta av havet.

  • Naturen och människan i Kosterhavets nationalpark
    Anita Tullrot, biträdande nationalparkschef Kosterhavets nationalpark
  • Med trädgårdshandskar och snorkel räddar vi ålgräset!
    Louise Eriander, doktorand inom marinekologi vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet
  • Fritidsbåtar hotar havet
    Kjell Nordberg, professor vid institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet

Go to Sea 2014

Från fiske till skräp i havet – spännvidden var stor vid vårt informationsbord i Nordstan. En favorit i repris var vårt piratäventyr, där vi hade finbesök av en havsborstmask! Havsnätverket Västs butiksundersökning om fisk redovisades på scen av Max Lindmark och Astrid Hylén, som också höll ett föredrag om mikroskräp och medverkade i ett samtal om hållbar fiskkonsumtion.

Havsnätverket Väst uppmärksammades i GP:s ledare för sin medverkan vid Go to Sea.

Ändå är bristen på god havsvård inte ett ämne man duckat för under den pågående havssatsningen, tvärtom. På scen i Nordstan hördes företrädare för Naturskyddsföreningen varna kringvandrande shoppare för den okända mikroplasten i bland annat skönhetsprodukter och kläder. Tänk på vad ni tvättar er med och tvätta inte för ofta, var två budskap som etsade sig fast. Nog är det absurt att vi ersatt enkla naturliga skrubbmedel som fröskal eller salt, med små plastkulor.”

Länk till ledaren i GP hittar du här.

 

Butiksundersökning – sill och strömming 2014

Sill

I februari 2014 gjorde vi en butiksundersökning i Göteborg för att se hur bra koll fiskdiskarna hade på sill och strömming. Läs mer om undersökningen här!


Seminarieserie hösten 2013

Havsnätverket Väst och Göteborgs Naturhistoriska Museum anordnade en seminarieserie i tre delar om vad som händer med Västerhavet. Vi fick en fördjupning i hur våra fritidsaktiviteter påverkar havsmiljön och hur vi på ett hållbart sätt kan njuta av havet.

  • Västerhavets stora förändringar
    Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet
  • Djurarter i havet; förr, nu och i framtiden.
    Kennet Lundin, biolog med ansvar för marina djur på Göteborgs Naturhistoriska museum
  • The final frontier – hur naturlig är naturen i havet?
    Per Nilsson, universitetslektor vid Göteborgs universitet

Västerhavsveckan 2013

Under Västerhavsveckan 2013 fokuserade vi på marint skräp. Vi var på plats i Nordstan bland flera andra utställare för att prata med folk och ordna roliga barnaktiviteter!

Vi hade byggt upp en inomhusstrand där man kunde rädda marina gosedjur genom att fiska upp och sopsortera skräp. Vi anordnade även skräppyssel – många fantastiska marina kreationer skapades. Huvudnumret var ändå vårt piratäventyr!