Livet i och under isen – bland pingviner och isbjörnar

Våra polarhav är under ständig förändring. Det är en värld som är oåtkomlig för de flesta, samtidigt påverkar de våra liv på många sätt. Under hösten anordnar Havsnätverket Väst och Göteborgs Naturhistoriska Museum en föreläsningsserie om polarforskning. Vi får träffa tre forskare som berättar om vad de jobbar med, och varför deras uppdrag är så viktiga. Onsdagen den 7 oktober får vi träffa Angela Wulff.

Hej Angela, vem är du?angela_wulff
Jag är professor i marin ekologi med inriktning marin botanik och arbetar vid institutionen för Biologi och miljövetenskap bredvid Botaniska trädgården. Min familj består av make och två döttrar, två hästar och en hund. Vi bor på Vänersnäs.

Vad jobbar du med?
Inom polarforskningen arbetar jag främst med hur basen i näringsväven, det vill säga mikroskopiska alger, påverkas av pågående klimatförändringar; framförallt ökad temperatur och ökad koldioxidkoncentration (havsförsurning).

Varför är ditt jobb så viktigt?
Mikroskopiska alger är basen i den polara näringsväven, typ havets gräs, och förändras mängden eller sammansättningen av dessa alger kan det få stora konsekvenser för organismer högre upp i denna väv, t ex djurplankton, fisk och pingviner.

Polarområdena är ganska speciella – vilken är din häftigaste polarupplevelse?
När en åsnepingvin kom alldeles nära och ville bilda bo med mig. Hen måste ha tyckt att jag liknade en jättepingvin och vi kastade småsten fram och tillbaka mellan oss innan hen gav upp och lommade iväg.

Hoten mot de känsliga polarområdena är många. Vilket är ditt bästa tips för dem som vill bry sig om polarhaven?
Oj, det är en väldigt bra och väldigt svår fråga. Även om svaret är lite trist så tror jag att det viktigaste är att vi påverkar våra politiker, både nationellt och internationellt, för att bromsa den globala uppvärmningen som leder till att glaciärer och havsis smälter med accelererande hastighet.


INSTÄLLT FÖREDRAG!

På grund av plötslig sjukdom måste kvällens föredrag med Angela Wulff ställas in. Både vi och Angela beklagar detta. Vi hoppas på ett senare tillfälle, håll utkik på hemsidan och Facebook!